Cu toții știm grupurile de whatsapp! De la firma, de pe proiecte, celebrele grupuri de părinți, grupurile de familie, grupul de la sala…și tot asa! A apărut fenomenul WHATSAPP!
Și a dispărut ceva?
Da! Comunicarea directa și aprobata, permisa! Acum e suficient sa vrei sa ii comunici celuilalt, celorlalți ceva și pui mana pe gadget, fie el telefon, tableta, laptop, si ii scrii. Dar receptorul, sa ii spunem asa celui căruia ii adresezi mesajul, vrea sa îți primească informatia atunci? E disponibil, e liber, a deschis comunicarea cu tine? Nu!!!
Și uite asa s-a pierdut ceva foarte important: comunicarea, dialogul asumat de doua persoane și… respectul pentru timpul, starea celuilalt! Nici nu ne mai întrebam…”oare celălalt cum este ca eu ii scriu acum?!”
Nu sesizam noul tip de stres care decurge din acest nou mod de comunicare digitala.
Și ce a mai apărut nou?
Exprimarea prin emoji-uri!!!
Știți scrisorile celebre dintre Eminescu și muza lui ? Capodopere lingvistice! Astăzi nici nu ne mai punem problema sa ne aplecam asupra conținutului comunicat ca punem un emoji!
E o alienare cel puțin lingvistica dacă nu , mai profundă de atât?!
Am analizat puțin acest subiect și…am descoperit ca
folosirea emoji-urilor a avut un impact profund asupra modului în care comunicăm în era asta digitală. Aceste „pictograme” interactive adaugă expresie și sentiment conversațiilor scrise, si a creat un nou univers conversational, combinand cuvantul cu imaginea, dar impactul lor poate fi diferit în funcție de vârstă.
Iată câteva priviri asupra beneficiilor și pericolelor folosirii emoji-urilor în diferite categorii de vârstă:
Pentru copiii de 8-12 ani, unde stim ca a aparut capabilitatea de a exprima in scris, comunicarea este tot simbolică, prin asocierea de imagini, pictograme de data asta . E bine, e rău?! Am găsit câteva beneficii. Emoji-urile pot facilita înțelegerea și interpretarea emoțiilor, ajutând copiii să comunice mai eficient în mediul online. Este o prelungire a copilăriei jucăușe Ele pot oferi o modalitate ludică și accesibilă de a exprima emoții și de a încuraja comunicarea deschisă.
Însă exista și pericole: Folosirea excesivă a emoji-urilor ar putea influența abilitățile de comunicare verbale și scrise ale copiilor în mod negativ, făcându-i să se bazeze excesiv pe simboluri în loc să își exprime propriile cuvinte și gânduri.
Va imaginati o compunere de emoji-uri?
Sau Somnoroase pasarele
🥱🐣, pe la cuiburi se aduna,
Se 🫣în 🌳,
🌚👍.
Doar 🌅 🥹,
Pe când 🌳🌲🌳🌲👨🏿🦱🤫,
😴⚘️🥀🌸🌺🏕️,
😴🙏🏻!
Dacă nu am fi știut poezia, am fi înțeles toți același lucru? Nu cred!
Cum comunica adolescenții de 13-18 ani?
Pentru adolescenți, emoji-urile sunt o unealtă importantă în dezvoltarea abilităților lor sociale și emoționale în mediul online. Ele facilitează interacțiunea și oferă un mod rapid de a transmite emoții și înțelesuri complexe. Doar viața lor este pe repede înainte, nu? Ce auzim cel mai des de la adolescenti? N-am timp și sunt obosit!
Cum arata astazi o descriere a unui moment frumos trait?
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰😙😙😙😙😙😻
Există riscul ca folosirea excesivă a emoji-urilor să ducă la dependență și, în unele cazuri, să înlocuiască comunicarea verbală și nonverbală. Adolescenții ar putea să întărească anumite emoții sau să se simtă izolați dacă interpretările emoji-urilor sunt greșite. Fără emoji-uri, ei nu mai stiu sa exprime în cuvinte rostite. Folosirea în exces a grupurilor de discuții din mediul virtual risca sa înlocuiască contactul real între oameni! Pierderea contului de Insta e echivalent cu pierderea oamenilor de acolo, a contactului real cu ei!
Cum este pentru tinerii adulți, între 18 si 30 de ani. Vârsta primelor antrenamente reale de viață. Fără note, fără ghidaj, fără tutelă. Cum comunicăm la varsta asta? Suntem foarte activi pe rețelele de socializare unde
emoji-urile rămân o parte integranta a comunicării în mesajele text, servind ca un liant între limbajul scris și exprimarea emoțională. Ele pot îmbunătăți sinceritatea și implicarea în comunicare. Folosim 3 cuvinte și un emoji și am exprimat un fragment întreg de conversație! „Ne vedem la curs!😓😡”
Pericolele aici sunt mai multe. Pentru tinerii adulți, sarcasmul sau ironia exprimată prin emoji-uri ar putea fi interpretată greșit, ceea ce poate duce la conflicte în relații și la înțelegerea greșită a intențiilor. Ce diferența este între 🫠 🤗😙? Stiti cate cupluri se cearta de la emoticoanele nepotrivite trimise sau primite?!
Dat cum se intampla la adulții de 30+ ani?
Emoji-urile au ajutat la simplificarea și îmbunătățirea comunicării între adulți în era digitală.?! Comunicam putin , transmitem mult, și simțim și mai puțin. Comunicăm formal, fara continut specific!
Cum arata o zi de nastere? LMA!🥂💃👩❤️👩🎂🍾💐❤️❤️❤️❤️ Cum arata sărbătorile?! Emoji urile ne-au făcut aparent sociali. Avem un Meta limbaj acceptat universal care reduce ambiguitatea și adăuga o notă de umor sau empatie în comunicarea online.
Însă efectele negative parca sunt mai multe. Comunicam superficial.Uneori, adulții nu înțeleg complet conotațiile sau contextul unor emoji-uri, ceea ce poate duce la confuzie sau la transmiterea unor mesaje greșite. Comunicam mult dar impersonal. Suntem niște emitatori sau receptori de continut . Dar cum ne simțim din posturile astea? . Uitam sa comunicăm autentic! Nu ne auzim, nu ne mai vedem, nu ne mai simțim unii pe alții doar ne scriem:
Ce fc?🥰❤️
În concluzie vedem ca toate categoriile de vârstă se confruntă cu pericole legate de interpretările greșite, dependență și abuzul emoji-urilor în loc să comunice deschis și eficient. Este important să ne educam la toate vârstele și sa găsim un mod adecvat de a folosi emoji-urile, sa gasim balanța între expresia emoțională autentică și utilizarea acestora ca suport în comunicare.
Câți dintre noi vom accepta provocarea sa comunicăm fără emoji uri o săptămână?
😙 🙄