Comunicarea Asertivă: Cheia pentru mese reușite în familie

Mai sunt câteva zile până la vacanța de 1 mai și Paște și în tradiția noastră masa de Paște se servește în familie. Este un moment în care mai multe generații se adună la masă pentru a se bucura împreună și pentru a-și împărtăși noutățile. Această experiență poate fi o ocazie de conexiune și bucurie, dar uneori poate genera tensiuni și conflicte. Aceste tensiuni pot apărea odată cu întrebările obișnuite precum: „Nu ai și tu pe cineva în viața ta? Când te gândești să te căsătorești? Planificați să aveți copii? Care este salariul tău? Când îți schimbi mașina? Nu te-ai gândit să îți găsești un loc de muncă mai stabil?” Și lista poate continua.

Gândindu-te la aceste întrebări, apare dilema dacă să participi sau nu la masă, mai ales dacă ai trecut de 30 de ani și nu ai îndeplinit încă toate așteptările familiei. Dacă decizi să participi, cum faci față acestor întrebări fără să se activeze furia?

Din perspectiva mea, comunicarea asertivă este cheia. Probabil ai întâlnit acest concept în trainingurile corporate. Poate că nu te-ai gândit până acum că poți aplica principiile și în conversațiile de la mesele de sărbători.

Comunicarea asertivă poate fi o abilitate esențială în gestionarea situațiilor tensionate și în crearea unui mediu familial armonios și plin de înțelegere reciprocă. În acest articol, vom explora cum să aplici principiile comunicării asertive pentru a îmbunătăți interacțiunile la masa în familie și pentru a promova o comunicare sănătoasă și respectuoasă între membrii familiei.

Ce înseamnă comunicare asertivă? Comunicarea asertivă implică exprimarea opiniei și a nevoilor proprii într-un mod direct, dar respectuos, fără a încălca drepturile sau sentimentele celorlalți. Este important să înțelegem că asertivitatea nu înseamnă a fi agresiv sau dominator, ci mai degrabă a fi sincer și deschis în comunicare, respectând în același timp pe ceilalți.

Principiile comportamentului asertiv aplicate la mesele în familie:
# Exprimarea sentimentelor și opiniei personale în mod direct: folosind formulări precum „Eu cred…” sau „Eu simt…”
# Recunoașterea adecvată a importanței fiecărui membru al familiei și a perspectivelor lor.
# Oferirea de feedback specific și constructiv.
# Folosirea unui limbaj calibrat, care să nu fie agresiv sau defensiv.
# Abordarea imediată a situațiilor neplăcute sau conflictuale pentru a rezolva problemele cât mai eficient posibil.
# Menținerea unei congruențe între limbajul verbal și cel nonverbal pentru a transmite mesajul în mod coerent și autentic.

Comunicarea asertivă nu înseamnă doar să vorbești, ci și să asculți cu atenție. Acordă timp și atenție membrilor familiei atunci când aceștia vorbesc, fără să îi întrerupi sau să îi judeci. Prin ascultare activă, poți înțelege mai bine perspectivele celorlalți și poți construi relații mai puternice și mai apropiate.

Poate că acum realizezi principiile și semnificația comunicării asertive, dar când te confrunți cu întrebări precum „Nu ai și tu pe cineva în viața ta?” sau „Planificați să aveți copii?”, simți furie și poți uita complet de asertivitate. Înțeleg perfect această situație, pentru că am trecut și eu prin ea. La vârsta de peste 35 de ani, sunt departe de a îndeplini așteptările familiei. Cum răspunzi asertiv la replicile care nu sunt asertive? Cum nu poți controla comportamentul celorlalți, primul pas este să respiri calm și relaxat apoi te poți inspira din răspunsurile pe care le las aici:
* Nu ai și tu pe cineva în viața ta? Înțeleg că este o întrebare obișnuită, însă consider că relația mea este o chestiune privată și nu este necesar să o discut aici.
* Când te gândești să te căsătorești? Îmi place să îmi trăiesc viața conform propriilor ritmuri și priorități, și momentan mă concentrez pe alte aspecte ale vieții mele.
* Planificați să aveți copii? Apreciem interesul tău în viața noastră, dar aceasta este o decizie personală și privată pentru noi.
* Nu te-ai gândit să îți găsești un loc de muncă mai stabil? În prezent, mă concentrez asupra proiectelor și oportunităților care îmi oferă satisfacție și dezvoltare profesională, iar aceasta este alegerea mea în acest moment.

Comunicarea asertivă poate fi o unealtă puternică în îmbunătățirea relațiilor și a interacțiunilor la masa în familie. Încurajarea unei comunicări deschise, sincere și respectuoase poate contribui la consolidarea legăturilor familiale și la crearea unui spațiu în care fiecare membru să se simtă acceptat și valorizat. Comunicarea asertivă o poți învăța, exersa în ședințele individuale de psihoterapie.