Și companiile se îmbolnăvesc, nu-i așa?

Da, sigur că și companiile se îmbolnăvesc, avem chiar și un termen special pentru fenomenul acesta, se numește „psihopatologia companiilor”. Sănătatea este un obiectiv care se potrivește și organizațiilor, și da, dacă sunteți manager, ar trebui să vă îngrijoreze tot ce ține de acest aspect al sănătății organizaționale, pentru că orice problemă „gravă și extinsă” din compania dumneavoastră se va traduce în pierderi financiare considerabile.

Dacă încă nu ați identificat cauza reală a pierderilor din organizație și doriți să creșteți profitabilitatea personalului, dar nimic nu pare a funcționa, poate că ar trebui să căutați o abordare… psihologică. Nu cumva compania are anumite probleme grave care s-au extins la nivelul întregii organizații și care împiedică activitatea acesteia? Atunci, aceste probleme sunt deja „patologice” și v-ar prinde bine soluțiile unui specialist.

Analizați cifrele și veți observa că merită să vă preocupați de buna funcționare a resursei umane din compania dumneavoastră. De exemplu, costul unui angajat care pleacă din organizație se ridică la nu mai puțin de 12-18 ori salariul său. Așa că, dacă resursa umană reprezintă cu adevărat o valoare în organizație, este o idee bună să luați măsurile necesare reținerii și protejării acesteia și să creați cadrul necesar pentru ca aceasta să funcționeze în condiții optime. Sănătatea unei companii este strâns legată de bunăstarea angajațiilor săi, și nu ne referim aici atât la bunăstarea financiară, cât mai ales la confortul psihic al angajaților și la nivelul de stres la care aceștia sunt supuși zi de zi la locul de muncă.

Întotdeauna există însă soluții potrivite pentru fiecare companie, iar acestea nu se găsesc întotdeauna în principiul contabil: scade cheltuielile și crește încasările. Uneori trebuie să gândim out of the box. Conceptul de employe assistence promovat de Happy Minds are în centru sănătatea psihică a angajatului, astfel încât compania în sine să fie sănătoasă, să funcționeze eficient și să genereze profit. Poate că este momentul potrivit să acceptăm odată pentru totdeauna că dezechilibrul emoțional al angajatului generează pierderi financiare prin:

  • absenteism;
  • scăderea productivității personalului ca urmare a oboselii și energiei scăzute;
  • dificultăți de concentrare și persistența gândurilor negative;
  • erori repetate;
  • dificultăți în luarea deciziilor.

Știați că 10% din populația actuală își ia liber de la muncă pentru depresie și astfel se pierd în medie 36 de zile lucrătoare pentru fiecare episod de depresie? Faceți dumneavoastră calculele costurilor lipsei de echilibru psihic al angajaților în companie. Nu ar fi profitabil să se asigure angajaților o soluție practică pentru gestionarea anxietății, atacurilor de panică și stresului astfel încât să nu se ajungă la depresie? Oare câți mangeri au luat în calcul faptul că munca în condiții de pandemie a dus la creșterea stresului și la o explozie a cazurilor de atacuri de panică și depresie? Fără nicio îndoială acordarea sprijinului psihologic necesar fiecărui angajat devine din ce în ce mai mult o necesitate și nu mai este un lux.

Alte probleme ce țin de patologia companiei și care afectează profitul acesteia sunt: stresul, sindromul burnout, tulburările de adaptare, tulburările de stres postraumatic, mobbingul și workaholismul. Care dintre acestea se manifestă în compania dumneavoastră și cu ce costuri? Când a beneficiat compania dumneavoastră de o diagnoză din partea unui specialist?

Nimeni nu se mai îndoiește că traversăm perioade dificile și că ne găsim în situații ce necesită soluții inedite. Este necesar să avem curajul să schimbăm paradigme, să venim cu soluții cu adevărat inovative și, întorcându-ne la principiul lui Pareto, să rezolvăm acele 20% din cauzele ce generează 80% din problemele din producție. Conceptul pe care îl promovăm noi este un program de employe assistence, care să readucă sănătatea atât angajaților dumneavoastră, cât și companiei pentru un happy end de tip win-win.

Sînziana Codruța Bejenaru

Sînziana Codruța Bejenaru este licențiată în drept și în psihologie și este absolventă de studii de master în dreptul afacerilor. După o activitate îndelungată ca și consilier juridic în sistemul bancar, Codruța s-a reinventat ca și psihoterapeut cu formare în psihodramă. Pasionată de psihologia aplicată, profiling, dezvoltare personală și tot felul de terapii este deschisă spre comunicare și spre lucru cu celălalt.