Depresia, noua pandemie

Depresia este considerată de OMS noua pandemie. Cel puțin 300 de milioane de persoane sunt afectate acum, iar cifrele sunt în creștere. Se întamplă și în Romania, iar psihologul și jurnalistul Maria Coman expune pentru prima data tema într-o campanie în media din Romania. Printre specialiștii implicați, scriitorul Andrew Solomon si fondatorul Deprehub, Yolanda Cretescu.

I se spune noua pandemie. Alții ii spun boala secolului. Alții nici nu vor să știe că există. Vorbim despre depresia, boala care, oficial, în Romania aproape că nu există. Deși la nivel global sunt peste 300 de milioane de oameni care suferă si sunt tratați pentru această boală, România este, în acte, ţara cu cea mai mică rată a depresiei. O statistică mincinoasă, spun medicii psihiatri şi psihologii. Nu avem studii făcute, nu există o rețea de sănătate mintală nivel naţional, si, mai ales, nu vorbim despre problemele noastre de multe ori nici cu cei apropiați.
Campania “3.2.1 Vorbește despre tine” care debutează luni la Antena 3 CNN încearcă să facă primul pas către un demers naţional necesar: să corecteze felul în care depresia şi burnout-ul sunt privite şi tratate în ţara noastră. Campania a pus cap la cap toate aceste date, dar a adunat şi mărturii tulburătoare ale unor oameni care au trecut si trec prin această afecțiune gravă. Unii dintre ei sunt persoane publice care au vorbit pentru prima dată în faţa camerei despre problemele lor. Au făcut-o în fata Mariei Coman, care, în premieră în media din Romania, a jucat pentru această campanie două roluri: cel de jurnalist – aşa cum o cunoașteți, precum şi de psiholog clinician – a doua ei meserie.